Ana Sayfa
Genel
Yönetim
Personel
İletişim



Üniversitemiz Kütüphanelerine satın alınacak kitaplar için Mart, Haziran ve Eylül aylarında ihale yapılması planlanmıştır.

Kütüphaneler Arası Ödünç İşlemler


SAÜ Yayınları
Yayın Satış İşlemleri

kutuphane@sakarya.edu.tr
(0.264) 295 53 58

ANKOS
TÜBİTAK EKUAL



KÜTÜPHANE > Sıkça Sorulan Sorular


SSS - Sıkça Sorulan Sorular

23. Türkçe dergilerde yayımlanmış makaleleri nasıl bulabilirim?
http://www.kutuphane.sakarya.edu.tr/index.php?pid=sanal&url=77 adresinde bulunan bağlantıları kullanarak aramanızı gerçekleştirebilirsiniz.
24. Süreli Yayın Ne demektir?
Belirli periyotlarla yayınlanan basılı yada elektronik yayınlara Süreli Yayın denilmektedir.
25. Dergi arıyorum nerede bulabilirim?
Süreli yayınlar süreli yayın bölümünde teşhir edilmektedir.
26. Bir süreli yayının kütüphanede olup olmadığını nasıl anlıyoruz?
Bir süreli yayının Kütüphanede olup olmadığını anlamak için Kütüphane web sitesinde yer alan Süreli Yayın bölümüne girerek dergi adının yazılması yeterlidir.
27. Katalog taramasından aradığım dergi hakkında hangi bilgilerine erişebilirim?
Aradığınız derginin adına, kütüphanemizde hangi sayılarının olduğuna erişebilirsiniz.
28. Bir dergi kütüphanede var gözüküyor, fakat rafta bulamıyorum?
Süreli yayınlar alfabetik olarak düzenlenmişlerdir ve ödünç verilmemektedirler masaları kontrol ediniz. Aradığınız dergi elektronik dergi ise rafta bulamazsınız, bunlara internet üzerinden erişebilirsiniz.
29. Süreli yayınları ödünç alabilir miyim?
Süreli Yayınlar ödünç verilmemektedir.
30. Gazetelerin eski sayılarına ulaşabilir miyim?
Gazete Arşiv odamızda Resmi Gazetenin ve yerel gazetelerin tüm sayılarına erişmek mümkündür.
31. Süreli Yayınlardan fotokopi çektirebilir miyim?
Kütüphane dışına çıkmadan dergilerden fotokopi çektirebilirsiniz.
32. Okuduğum kaynakları raftaki yerine koymalı mıyım?
Okuduğunuz kaynakları, yer karışıklığına mahal vermemek için rafa koymamalı, masada bırakmalısınız. Görevliler kaynakları olması gereken yere koyacaktır.
33. Kütüphane kaynaklarını kimler ödünç alabilir?
Sakarya Üniversitesi Kütüphaneleri, öncelikle üniversitenin öğrencilerine, akademik ve idari personeline hizmet vermektedir. Kütüphane dışından misafirlerin bilgi kaynaklarını ödünç alma hakkı olmamasına rağmen kütüphane hizmetlerinden yararlanabilirler.
34. Kütüphane üyesi olarak kaç tane bilgi kaynağı ödünç alma hakkına sahibim?
Öğretim elemanları, en fazla 5 kitap bir ay süreyle, Doktora ve Yüksek Lisans öğrencileri en fazla 3 kitap 15 gün süreyle, personel ve öğrenciler ise en fazla 2 kitap 10 gün süreyle ödünç alabilirler.
35. Kütüphane kaynakları nasıl ödünç alınır?
Katalog taramadan tespit ettiğiniz ve raftan aldığınız kaynakları ödünç verme bankosundaki görevlilerden kütüphane kimlik kartınızı göstererek alabilirsiniz.
36. Ödünç aldığım kaynağın kullanım süresini nasıl uzatabilirim?
Ödünç alınan kaynağın kullanım süresi, iade tarihinden önce, başka bir kullanıcı tarafından bilgi kaynağı ayırt edilmemişse ve kullanıcının cezası yoksa Ödünç Verme Bankosu'na gelerek uzatılabilir. Okuyucular ödünç aldıkları materyali ödünç verme süreleri sonunda iade etmedikçe yeni kitap ve diğer materyali ödünç alamazlar. Gerektiğinde Daire Başkanlığı, ödünç verme süresi dolmadan okuyuculardan materyalleri geri isteyebilir. http://www.kutuphane.sakarya.edu.tr adresinden Süre Uzatma üzerine tıklayarak uzatma işlemi yapabilir. Ödünç alınan bilgi kaynakları süresi, başka istekli yok ise 2 kez daha uzatılır.
37. Başka birisi adına ödünç alabilir miyim ya da kaynağın kullanım süresini uzatma işlemi yapabilir miyim?
Kaynak ödünç alma ve süre uzatma işlemi için kullanıcının kendisinin başvurması gerekir. Sadece iade işlemi başkası adına yapılabilir.http://www.kutuphane.sakarya.edu.tr adresinden Süre Uzatma üzerine işlem yapabilir.
38. İstediğim kitabı rafta bulamazsam ne yapmalıyım?
Öncelikle, Kütüphane Katalog tarama makinelerinden tekrar kontrol yaparak durumu kontrol edilmelidir. Bilgilerine bakılarak başka bir kullanıcı tarafından ödünç alınmadığından, ciltte olmadığından emin olunmalıdır. Eğer bilgi kaynağını başkası tarafından ödünç alınmadığı halde rafta bulunamıyorsa Ödünç Verme Bankosu'na başvurulur.
39. İstediğim kaynak bir okuyucu tarafından ödünç alınmış ise ne yapmalıyım?
Eğer bir kaynak başkası tarafından ödünç alındıysa, ayırt etme işlemi yapılabilir. Rezerv edilen kaynak, kütüphaneye geri getirildikten sonra, 3 gün süreyle Ödünç Verme Bankosu'nda ayırt işlemini yapan kişi için bekletilir.
40. İadesi geciken kaynaklar için kütüphanenin belirlediği cezalar nedir?
Geciktirme ücreti, her bilgi kaynağı için 10 gün için 1 TL on günden sonra her gün için 25 Kr.’dur. Yıl içinde uygulanacak yıllık ceza miktarı her yıl Daire Başkanının önerisiyle Rektör tarafından belirlenir..
41. İstediğim kitap kütüphanede yoksa ne yapabilirim?
Sakarya Üniversitesi akademik personeli şifre ile kişisel sayfalarını açtıklarında kitap istekte bulunarak kaynağın koleksiyona eklenmesini talep edebilir. İstenilen kaynak başka üniversite kütüphanesinde mevcut ise Kütüphaneler Arası Ödünç Kitap İstek Formu ile ilgili kütüphaneden ödünç getirilmesi talep edilebilir. Bu hizmetten sadece Sakarya Üniversitesi akademik personeli faydalanabilir.
42. Kütüphanede internetten nasıl yararlanabilirim? Kablosuz erişim mümkün mü?
Merkez Kütüphanenin her katında kablosuz internet erişimi sağlanmaktadır.
43. Kütüphanede unuttuğum ya da kaybettiğim eşyalar için nereye başvurmam gerekir?
Kayıp eşyalar için Sakarya Üniversitesi Kütüphaneleri'nde bulunan güvenlik masasına başvurulabilir.
44. Sakarya Üniversitesi'nden mezun olduktan sonra da kütüphaneyi kullanabilir miyim?
Öğrencilerimiz mezun olduktan sonra bilgi kaynaklarını ödünç almaksızın çalışma saatleri içinde kullanabilir ve fotokopi hizmetinden yararlanabilirler.


<--1